Ai grija de sanatatea dintilor tai. Citeste sfaturile noastre pentru a avea o dantura sanatoasa.

1. Fa o vizita medicului stomatolog la intervale regulate

Fa-ti un control stomatologic periodic la intervalele recomandate de catre medicul tau. Frecventa controlului stomatologic este specifica fiecarui pacient si poate fi de trei luni, sase luni, un an sau chiar mai mult in foarte multe cazuri.

2. Fa-ti periodic o programare la un igienist dentar

Printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formându-se prin mineralizarea placii bacteriene – care serveste ca matrice („burete”) pentru sarurile din saliva.
Aceasta procedura stomatologica consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti si din zona subgingivala. Aglomerarile rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizand acumularea si proliferarea de bacterii care constituie

3. Investeste in albirea profesionala a dintilor

Cu totii admiram un zambet sanatos. Metodele de albire profesionala a dintilor sunt tratamente sigure si eficiente pentru a avea dinti mai albi si un zambet luminos. Fie ca alegi albirea cu gutiera sau tratamentul cu Zoom Advanced Power, ambele disponibile in cadrul Clinicii Stomatologice DentLand, medicul stomatolog este cea mai indicata persoana care sa te indrume in alegerea tratamentului care ti se potriveste cel mai bine.

4. Foloseste o pasta de dinti de calitate

Foloseste o pasta de dinti care este testata clinic in prevenirea bolilor dentare. Majoritatea pastelor de dinti au ca si componente de baza calciul, fluorul si o substanta antiseptica. Exista insa si paste cu o componenta usor abraziva sau chiar substanta usor anestezica. Indiferent insa de tipul de pasta de dinti ales nu uitati ca numai un periaj corect ca tehnica, durata si frecventa completeaza calitatea pastei de dinti.

5. Schimba regulat periuta de dinti

Atunci cand periuta de dinti este folosita pentru o perioada prea indelungata isi pierde din eficienta in curatarea dintilor si indepartarea placii dentare. Multe periute de dinti manuale si electrice au indicatori care te vor informa cand e timpul sa fie schimbate.

6. Foloseste ata dentara sau periuta inter-dentara

Ata dentara se gaseste in farmacii, in cabinete dentare sau in hipermarket se recomanda utilizarea atei dentare cel putin o data pe zi, iar atunci cand nu este posibil, minimum de trei ori pe saptamana.
Aceasta poate reduce riscul aparitiei cariilor cu pâna la 80%, cu ajutorul atei dentare putand fi inlaturata placa bacteriana din zonele greu accesibile periajului (spatiile interdentale).

Periuta interdentara este recomandata purtatorilor de punti dentare si aparate ortodontice fixe. Este de marimi diferite si asigura curatarea zonelor inaccesibile altui tip de periute.

7. Curatarea limbii

Curata zilnic suprafata limbii. Prin utilizarea unui produs profesional de curatare a limbii veti indeparta bacteriile care se afla mai ales in partea superioara.  Aceste bacterii pot genera respiratia urat mirositoare sau va pot afecta sanatatea cavitatii bucale.

8. Implanturile dentare

Daca ai dinti lipsa informeaza-te in legatura cu implanturile dentare. Implantul dentar se traduce prin inserarea unui radacini false, adica un mic surub de titan in osul maxilar superior sau inferior. Acesta poate sustine coroanele, puntile sau alte modalitati de protezare. Implanturile dentare sunt cea mai buna solutie pentru inlocuirea dintilor lipsa.

9. Protejeaza-ti dintii “uzati”

In cazul in care ai dinti “uzati”, informeaza-te cu privire la tratamentele cosmetice posibile. In foarte multe cazuri tratamentele cosmetice redau infatisarea initiala a dintilor protejandu-i si pe viitor.

10. Renunta la fumat!

in cazul in care esti fumator, renunta la fumat! Aceasta este cea mai buna schimbare pe care o poti face pentru imbunatatirea sanatatii dentare cat si generale.  Medicul de familie si medicul stomatolog te pot indruma si sustine in renuntarea cu succes la fumat. Tot ce ne dorim este sa reusesti !