De cate ori pierdeti un dinte, fortele ce intervin atunci cand muscati dintr-un aliment se muta si actioneaza asupra dintelui vecin, facandu-l sa-si schimbe pozitia. Dintele ce se opune unui spatiu gol incepe sa iasa din locul sau, ceea ce inseamna ca este posibil sa-l pierdeti, in timp si pe acesta. Aceste fenomene de “deplasare” a dintilor de langa dintele lipsa se numesc “migrari”, care pot fi orizontale sau verticale.
De asemenea, o data ce muscatura se schimba, devine tot mai dificil sa mestecati mancarea si s-ar putea sa apara probleme la nivelul articulatiei maxilarului. Dintii ce nu au o pozitie normala sunt mult mai greu de curatat. Tartrul daunator si placa bacteriana se aduna in locurile greu accesibile periutei si atei dentare, locuri create prin schimabrea pozitiei dintilor, provocand carii si boli ale gingiilor.
De asemenea, oasele maxilare, sufera fenomene severe de atrofie in timp, cu consecinte estetice si functionale grave. Osul, neavand stimulii functionali ce odata se transmiteau asupra sa prin intermediul radacinilor, se atrofiaza sub influenta fortelor din timpul masticatiei sau a celor transmise prin intermediul protezelor mobile.