O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroanele sunt necesare atunci cand dintele este distrus intr-o mare masura si plombele nu pot rezolva aceasta problema.

Daca un dinte este spart, o coroana mentine dintele intreg astupand sparturile astfel incat degradarea sa nu se accentueze. Coroanele sunt de asemenea utilizate ca sa sustina o plomba mai mare atunci cand nu exista suficiente resturi din dinte atasate la puntea dentara, sa protejeze un dinte slabit impotriva fracturarii, sa refaca dintii fracturati, sau sa acopere dintii ingalbeniti sau deformati.

Cum se pune o coroana?

Cand pregatim un dinte pentru o coroana, acesta este micsorat astfel incat sa poata fi potrivita coroana peste el. Este realizata o amprenta a dintilor si a gingiei si trimisa la laborator pentru prepararea coroanei. O coroana temporara este montata peste dinte pana cand este preparata coroana permanenta. La urmatoarea vizita, stomatologul indeparteaza coroana temporara si cimenteaza coroana permanenta pe dinte.

O tehnologie recenta si in care Clinica Stomatologica DentLand a investit, tehnologia CAD/CAM (tehnologie de proiectare/productie asistata de calculator) a evoluat pana in punctul in care poate afisa o imagine 3-D a dintilor. Se creeaza apoi o restaurare prin frezarea unui bloc ceramic.

Proteze partiale fixate, implanturi dentare si coroane

Protezele partiale fixate, cunoscute si drept punti dentare, sunt o extensie a tratamentului cu coroane dentare pentru inlocuirea dintilor lipsa. Coroanele sunt asezate pe dintii invecinati cu dintele (stalpii de punte) sau dintii lipsa si legate de o reproducere a dintelui (dintele/dintii intermediar/i sau corpul de punte). Desi protezele partiale fixate pot servi ca restaurare functionala si estetica, tratamentul ales in ziua de azi pentru un dinte sau mai multi dinti lipsa este cel cu implanturi dentare.

Implantul dentar inlocuieste dintii lipsa cu o radacina artificiala din titaniu, fara sa mai sacrifice dintii vecini. Se pozitioneaza apoi o coroana pe implant, deasupra liniei gingiei. Implanturile dentare sunt o optiune de tratament foarte previzibila, acordand sprijin muscaturii si prevenind necesitatea aplicarii de coroane inutile pe dintii invecinati.

Coroanele cu acoperire totala:

Cele trei alternative predominante privind materialele de restaurare pentru coroanele cu acoperire totala sunt:

  • Portelan cu metal
  • Integral ceramice
  • Aur cu platina

Materialul selectat este determinat de catre cerintele clinice in discutie, cerintele estetice si de rezistenta, durabilitatea materialului si spatiul de restaurare disponibil.

Alegerea medicului stomatolog potrivit pentru realizarea unei coroane

Atat medicul stomatolog cat si tehnicianul dentar joaca un rol in rezultatul conceperii si al tratamentului unei coroane. Arta si stiinta sunt factori importanti in conceperea caracteristicilor anatomice corespunzatoare ale coroanei pentru a obtine o fixare cat mai buna in gura.