Care sunt sansele de respingere?

Corpul nu respinge un implant de titan sau de zirconiu cum ar respinge un transplant de inima, plaman sau rinichi. Organele ce vor fi transplantate contin niste “intrusi” numiti antigene, acestea neexistand in componenta implantelor. Implanturile sunt substituienti biocompatibili pentru dintii naturali care se pierd, ceea ce inseamna ca nu exista reactii adverse la implant. Sistemul dvs. imunitar (anticorpii), cel care “da alarma” in cazul detectarii “intrusilor” nu va recunoaste implantul din gura ca pe un corp strain si nu-l va respinge (reactie de tip antigen-anticorp).

Care e durata de viata a implantului ?

Multe implanturi isi indeplinesc functiile cu succes chiar si dupa 25-30 de ani. Prognoza pentru pacientii care au avut in trecut probleme parodontale, cu afectari ale osului in jurul radacinilor dintilor naturali , este mai putin optimista decat pentru pacientii sanatosi. De asemenea, daca in gura mai exista din dintii naturali , longevitatea implantului este mai mare decat in cazul pacientilor cu toti dintii lipsa. O influenta majora este data de modul in care pacientul respecta toate indicatiile pe care le primeste de la clinica. Ca orice inlocuitor artificial in corp, nu exista promisiuni sau garantii in ceea ce priveste longevitatea implantului.

Este imposibil de stiut cat poate tine un anumit tip de implant si de aceea este imposibil de a prezice sau garanta succesul.

Cine formeaza echipa de implantologie?

Echipa de implantologie este formata din chirurgul implantolog (specializat si autorizat), periodontologul , proteticianul si tehnicianul de laborator.

Este nevoie sa fiu spitalizat?

Cele mai multe proceduri de implant se desfasoara in clinici dentare specializate, foarte bine dotate tehnologic si sub anestezie locala. Sunt pacienti care necesita premedicatii sau sedative administrate intravenos pentru controlul emotional. Spitalizarea este necesara in cazul interventiilor chirurgicale mai complexe sau din motive de sanatate generala.

Exista durere sau discomfort?

Multi pacienti spun ca interventia chirurgicala de implant creaza mai putine probleme decat extractia unui molar de minte. Cu o dotare moderna, sterilizare perfecta, anestezice de ultima generatie , personal medical specializat si cu vasta experienta in domeniu, discomfortul va fi o notiune straina.

Cat dureaza tratamentul complet?

In functie de tipul implantului, locatia acestuia, tipul de lucrare selectata, perioada de timp totala poate fi cuprinsa intre 3, 6 sau mai multe luni. Exista implanturi speciale (folosite in clinica DentLand) care datorita compozitiei si tratamentelor de suprafata pot fi incarcate protetic (cu dinti) imediat (Nobel Biocare, Straumann).

Daca este necesar transplantul de os, atunci perioada de vindecare este mai indelungata. Vom discuta cu dumneavoastra toate aceste aspecte si va vom sfatui asupra perioadei de recuperare.

Voi sta fara dinti in toata aceasta perioada?

Imediat dupa operatie veti fi sfatuiti sa nu purtati nici un fel de proteza in zona operata. In aceasta scurta perioada noi va vom confectiona lucrari provizorii ca sa puteti sa va continuati viata cu toate implicatiile sale sociale. Oricum, daca stilul d-voastra de viata social si profesional nu va permit aceasta , sunt tehnici moderne care permit realizarea unei protezari provizorii imediate (implantele ce permit incarcare protetica imediata – Nobel Biocare, Straumann).

Vor sti ceilalti ca am implant dentar?

Tratamentul contemporan cu implant va permite sa aveti dinti noi, cu aspect natural si perceputi ca fiind ai dvs. Chiar daca pentru unii pare neobisnuit implantul dentar , multi pacienti sunt fericiti de acest aspect spunand chiar ei si altora ca sunt purtatori de implant. Implantul dentar ofera cele mai bune rezultate de restaurare posibila in stomatologia moderna.

Vor functiona dintii pe implant la fel ca cei originali?

Nimic nu functioneaza la fel ca dintii naturali. Oricum, implantul va functiona mult mai bine decat dintii dintr-o lucrare mobila sau dintr-o punte fixa. In cele mai multe cazuri, pacientii mananca fara sa perceapa implantul. Majoritatea pacientilor sunt fericiti cu lucrari fixe pe implant , fie ca e vorba de un singur dinte, o punte sau o proteza sustinuta de implant.

Conteaza dotarea clinicii de implantologie

Fiind manopere chirurgicale ce implica precizie deosebita, operatiile pentru implant dentar sau cele ce tin de chirurgia din regiunea maxilarelor este bine sa se desfasoare cu dotari tehnologice avansate, in conditii de igiena si sterilizare perfecte si de catre un personal supercalificat si cu experienta.

Numai atunci cand virtuozitatea chirurgului e completata de aparatura exceptionala, rezultatele, atat cele imediate cat si cele de durata pot fi pe masura. Investitiile facute in tehnologie de catre clinica noastra au ca principal scop minimizarea riscurilor, atat pentru pacient cat si pentru echipa chirurgicala, sporirea gradului de confort, pre, intra si postoperator si nu in ultimul rand reducerea completa a stresului chirurgical.

Importanta controalelor regulate la stomatolog

Controalele frecvente la clinica dentara sunt o parte importanta in succesul procedurii de tratament pe implant. Va vom instrui in folosirea adecvata a periutei de dinti si a altor produse farmaceutice de igiena orala. Dimineata si inainte de culcare trebuie sa periati si sa curatati in jurul zonei implanturilor cat si lucrarile dentare de pe acestea. Trebuie sa verificam sanatatea tesutului osos care sustine implantul prin examinari clinice si radiologice la fiecare 6 luni.

Ce masuri postoperatorii sunt necesare?

O buna igiena orala: tratamentul prin implanturi poate fi un esec din aceleasi motive pentru care v-ati pierdut dintii naturali. Igiena orala precara este cea mai mare cauza a esecului in tratamentul cu implant dentar. Acumularea placii bacteriene din ramasitele alimentare din jurul dintilor si implanturilor duc la o crestere a concentratiei microbiene , consecintele fiind inflamatia si infectia. Aceasta va duce la inflamarea gingiilor si pierderea (resorbtia) osului necesar pentru suportul implantului. Este nevoie de o igiena orala excelenta pentru sustinerea cu succes si pe termen lung a implantului , coroanei , puntii sau protezei mobile aplicate.

Este varsta un impediment in tratamentul prin implant?

Varsta nu este un factor determinant pentru tratamentul cu implanturi dentare. Sanatatea este un factor determinant. Multe persoane de 70-80 de ani sunt pacienti mai buni decat altii mai tineri dar cu complicatii fiziologice sau sistemice. Nu este o virsta anume pentru inlocuirea unui sold sau a unei artere coronare prin bypass, acelasi lucru fiind valabil si la interventia chirurgicala pentru implant. Atit timp cit persoana este sanatoasa este important sa-si mentina o buna calitate a vietii.