Medicul ortodont este specialistul in diagnosticul si tratamentul anomaliilor dentare si maxilare. Toti ortodontii sunt dentisti, insa doar aproximativ 5% din dentisti sunt si ortodonti. Clinica Stomatologica DentLand are 2 medici ortodonti specialisti cu o vasta experienta in domeniu.

Ce este un tratament ortodontic si in ce consta el ?

Tratamentul ortodontic este o modalitate de indreptare si aliniere a dintilor, de imbunatatire a infatisarii danturii si a modului in care aceasta functioneaza. Tratamentul mai poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pe termen lung a gingiilor, dintilor si maxilarelor, prin uniformizarea presiunii pe toti dintii.

Primul pas este o examinare completa la ortodont, ce include radiografii si mulaje ale danturii. Apoi medicul ortodont va stabili tratamentul si modul in are acesta va decurge. Pentru succesul tratamentului este foarte importanta determinarea pacientului si contactul strans al acestuia cu ortodontul, precum si pastrarea unei igiene corecte.

Am nevoie de tratament ortodontic ?

Multe persoane au dintii nealiniati, iar indreptarea acestora nu reprezinta doar un beneficiu estetic, ci si o imbunatatire a sanatatii – muscatura este mai buna, dintii sunt mai usor de spalat si curatat.

Atunci cand dintii nu se suprapun corect, muschii maxilarului sunt solicitati suplimentar, ceea ce duce la probleme de articulatii sau chiar la dureri de cap. Tratamentul ortodontic uniformizeaza muscatura maxilara si reduce solicitarea nenaturala a maxilarelor. copii ortodontie

Cand se incepe tratamentul ortodontic ?

In general, tratamentul ortodontic se incepe in copilarie, in jurul varstei de sapte ani, sau cand copilul mai are doar 4 – 6 dinti de lapte. In aceasta faza a dezvoltarii medicii pot observa deja problemele de crestere a maxilarului si a dintilor permanenti. Unele probleme de ortodontie sunt mai usor de corectat daca sunt descoperite din timp.

Avantajele unui tratament de ortodontie timpuriu sunt:

 • ghidarea corecta a dezvoltarii maxilarelor;
 • riscul scazut de a traumatza a dintii din fata care sunt iesiti in afara;
 • corectarea obiceiurilor daunatoare;
 • imbunatatirea aspectului si a stimei de sine;
 • ghidarea dintilor permanenti spre o pozitie corecta;
 • imbunatatirea suprapunerii buzelor;

Deasemenea din ce in ce mai multi adulti apeleaza cu succes la tratamentele ortodontice, fapt ce demonstreaza ca ortodontia functioneaza la orice varsta.

Cum imi pot da seama daca copilul meu are nevoie de tratament de ortodontie ?

O problema ortodontica nu este intotdeauna asa evidenta. Chiar si dintii drepti pot ascunde o muscatura sau o aliniere gresita. Exista insa cateva indicii:

 • pierderea tarzie a dintilor de lapte;
 • dificultati la mestecare sau muscare;
 • respiratia pe gura;
 • sugerea degetului;
 • dinti inghesuiti sau iesiti in afata;
 • maxilar inegal;

Cat dureaza un tratament ortodontic ?

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei si poate dura de la cateva luni pana la patru ani. Majoritatea pacientilor sunt tratati pe parcursul a unu-doi ani. In acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 4 saptamani. Dupa indepartarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesara purtarea unui aparat de retentie, pentru a ajuta la pastrarea noii pozitii a dintilor.

Ce este dispozitivul functional ?

Se poate schimba directia de crestere folosind un aparat ortodontic functional. Acesta se foloseste de forta muschilor maxilarului.

Ce este un aparat ortodontic fix ?

Indreptarea dintilor necesita o ghidare mai precisa decat cea obtinuta cu un aparat ortodontic mobil. In aceste cazuri se folosesc aparatele fixe, cu bracketi si benzi metalice lipite temporar pe dinti. Sarma metalica uneste bracketii si contribuie la schimbarea pozitiei dintilor.

E mai bun un tratament cu un aparat ortodontic fix sau unul mobil ?

Ortodontia moderna prevede numai utilizarea aparatelor fixe. Numai in anumite situatii si pe perioade scurte de timp se pot folosi aparate mobile. Aparatele mobile au fost intens folosite in anii 70-80, dar rezultatele indoielnice si durata indelungata a acestor tratamente au facut ca aceste aparate sa fie folosite din ce in ce mai putin.

Ce este expandorul ortodontic ?

Expandorul este un dispozitiv ortodontic folosit pentru extinderea arcadei superioare sau inferioare, pentru corectarea muscaturii sau pentru a face mai mult spatiu pe arcada. Expandorul poate fi fix sau mobil. In mod normal acest dispozitivul pune presiune asupra dintilor si ii impinge spre exterior.

Din ce sunt confectionati bracketii ?

Bracketii ficsi nu sunt intotdeauna din metal. Mai nou se folosesc brecheti din plastic sau ceramica, in special pentru adulti. Deasemenea se tinde spre o micsorare accentuata a brechetilor pentru a da o vizibilitate mai mica si mai eleganta a aparatului ortodontic si totodata a ridica confortul purtarii unui aparat.(vezi Speed system)

Ce este un dispozitiv pentru cap si ceafa ?

Cateodata aparatele dentare necesita si un dispozitiv pentru cap, insa acesta se poarta doar noaptea, sau seara. Acest dispozitiv impiedica iesirea in afata a dintilor din fata.

Ce se intampla in momentul in care dintii ajung in pozitia corecta ?

Dupa incheierea tratamentului ortodontic, dintii au totusi o perioada de timp nevoie de sprijin pentru a ramane in pozitia corecta. Acest lucru se obtine purtant pentru o perioada(3-6 luni) un aparat de retentie. Acest aparat deasemenea poate fi fix sau mobil.

E dureros tratamentul ortodontic ?

In majoritatea cazurilor tratamentul ortodontic este nedureros. Dar uneori poate sa apara un discomfort in primele zile dupa aplicarea aparatului ortodontic fix, care consta in iritatii ale mucoasei sau sensibilitate la nivelul dintilor. In doar 3-4 zile, maxim o saptamana, aceste senzatii se vor atenua si vor disparea.

Ce riscuri implica tratamentele ortodontice ?

Succesul tratamentului depinde cooperarea si intelegerea pacientului. Desi aduce multe beneficii, tratamentul presupune si unele riscuri. O parte din acestea se datoreaza igienei necorespunzatoare – aparitiei cariilor, bolilor gingivale, decalcifierea sau eroziunea dintilor. Datorita necooperarii pacientului, a igienei deficitare sau a dereglarii aparatului dentar, durata tratamentului se poate prelungi.

Se poate influenta cresterea sau modificarea oaselor maxilare ?

Da, exista aparate ortodontice care pot influenta si cresterea osoasa maxilarului si a mandibulei. Aceata tehnica este folosita mai ales in ocluziile inverse determinate de dezvoltarea insuficienta a maxilarului superior, in clasele II si III scheletice, in perioada de crestere.

Cum se mentin rezultatele unui tratament ortodontic ?

Contentia (mentinerea rezultatelor tratamentelor ortodontice) se obtine la sfarsitul terapiei cu aparate ce se poarta de obicei noaptea (mobile) si au rolul de a stabiliza pozitia dintilor. Uneori contentia poate fi fixa si consta in cimentare pe fata interna a dintilor.

Cat costa un aparat ortodontic ?

Un aparat ortodontic poate costa intre 200-3000 Euro dar acest cost poate varia mult de la cabinet la cabinet. Cel mai ieftin este aparatul metalic cu ligaturi, mai scump este aparatul Speed, dar care are ca avantaj faptul ca actioneaza cel mai repedesi mai eficient. Chiar daca este vizibil, tratamentul este mai scurt si raportul calitate/pret este cel mai bun. Deasemenea si Aparatul ortodontic ceramic ca si cel lingual(pe interiorul dintilor) se apropie de pretul unui aparat ortodontic speed system.