Cum imi albesc o plomba care s-a innegrit?

Plombele de amalgam sau din rasini nu pot fi albite. Cel mai bine este ca acea plomba sa fie inlocuita. Asta dupa ce s-a facut o albire prealabila pentru a asigura o culoare imbunatatita a dintilor naturali.

Cat timp ar trebui sa ma tina o plomba?

Cabinetele dentare dau in general o garantie de 6 luni. Asta inseamna ca orice problema veti avea cu plomba in acest timp se va rezolva pe gratis. Insa ea tine si in functie de igiena orala corecta si constanta, mediul in care traim si locuim (cei care lucreaza cu pulberi sunt predispusi la carii). Dar dupa cum spuneam mai sus plobele au durabilitatea normala de 8-15 ani.

De ce cad plombele?

Exista mai multe motive posibile. La persoanele stresate care scrasnesc din dinti, obturatiile cedeaza in timp. Sau poate obturatia, fiind prea mare, nu are aderenta pe peretii dintilor. Salivatia abundenta este un alt motiv pentru ca se interpune intre materialul folosit la plombarea dintelui si acesta din urma. Un ultim posibil motiv ar fi fotopolimerizarea insuficienta a materialului.

Ce fac daca mi-a cazut plomba?

Incearca sa protejezi dintele cu o guma de mestecat fara zahar (acesta cauzeaza durere) pusa in locul plombei cazute. Daca dupa asta apar dureri mai mari si dintele pare mai inalt inseamna ca infectia a ajuns la radacina. Atunci trebuie sa inlaturi guma de mestecat, sa nu lasi resturi de mancare sa intre acolo si sa clatesti cu apa de gura.