Obturatia dentara cunoscuta si sub numele de plomba reprezinta un tip de tratament de odontologie restauratoare folosit pentru a repara fracturi ale dintelui, cariile dentare sau alte daune produse la suprafata dintilor. Materialele de obturatie sunt utilizate pentru a umple cavitatea produsa de afectiunile mentionate sau chiar pentru a imbunatati ocluzia (muscatura) sau mestecatul.
Aceste daune produse dintelui pot afecta atat sanatatea cavitatii bucale cat si aspectul estetic ale acesteia Insa chiar daca unele sunt foarte putin vizibile, daca totusi observati mici fracturi ale dintelui sau mici carii, experimentati dureri ale dintilor, va rugam sa ne contactati cat mai repede posibil pentru a va putea oferi cea mai buna solutie pentru problema dumneavoastra.

Misiunea noastra este de a alege impreuna cu Dumneavoastra, pacientul nostru,  cea mai buna varianta de obturatie in functie de dimensiunea spatiului de restaurare, estetica, durabilitatea materialelor de obturatie si bineinteles costuri.

Exista o serie de factori care influenteaza performanta, durabilitatea, longevitatea si costul restaurarilor: sanatatea generala si orala a pacientului, componentele materialului de obturatie, presiunea la care este supus dintele in procesul de masticatie, durata si numarul de vizite necesare pentru a pregati si ajusta dintele restaurat.

Cand se folosesc obturatiile dentare?

Medicii dentisti utilizeaza materialele de obturatie (materialele ce umplu spatiile lasate in dinti de carii) pentru a restaura dintele si a-i reda sanatatea si imbunatati aspectul. Obturatiile dentare sunt utilizate si pentru a repara unele fisuri ale dintilor sau acele zone ale dintilor supuse excesiv uzurii. Exista numeroase optiuni cu privire la tipul de obturatie si materialele folosite pentru restaurarea dintilor in functie de tipul cavitatilor.
Cariile dentare sunt cauzate de microorganisme care transforma zaharul din alimente in acizi care erodeaza stratul de smalt al dintelui, creand o cavitate in acesta. Medicul dentist curata aceste zone ale dintelui supuse degradarii si umple cavitatea cu un material artificial (plomba) pentru a proteja structura dintelui si a restaura aspectul si functionalitatea acestuia.