O radiografie dentara este o imagine obtinuta in urma expunerii zonei respective la radiatii X. O radiografie dentara in cadrul tratamentului stomatologic se realizeaza frecvent, de multe ori ea fiind obligatorie. Radiografia dentara ajuta la diagnosticarea corecta a cazului clinic si la elaborarea planului de tratament. In general medicii nostrii recomanda o radiografie dentara si o realizeaza in cadrul clinicii noastre. Tomografia dentara se realizeaza in centre de radiologie specializate.

Ortopantomograma (OPG) este o reprezentare radiologica panoramica a caviatii orale. Ea furnizeaza pentru medic o imagine de ansamblu a situatiei clinice dentare al pacientului. OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare si arata destul de precis raportul dintilor cu formatiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare. Momentul in care se efectueaza de obicei, este la inceputul tratamentului, fiind foarte importanta pentru stabilirea unui diagnostic general corect, identificarea a anumitor detalii nedetectabile la examenul clinic, leziuni carioase in stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dintilor, fracturi de maxilar, tumori, dinti inclusi.

Aceasta manopera conduce deci medicul stomatolog catre un diagnostic cat mai precis si totodata ajuta medicul sa verifice succesul tratamentului in toate etapele de lucru.

Contrar parerii pacientilor mai putin informati, radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Clinica Dentland are in dotare aparatura noua, performanta, prevazuta cu multe sisteme de filtrare a radiatiei X. Utilizarea tehnicilor moderne scade riscul radiografiilor dentare pana aproape de zero. In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil.

Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati “rem”, sau unitati “sievert”.

In mod curent, noi ne expunem zilnic radiatiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre) dar si surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.). Toate acestea reprezinta o cantitate de radiatie cu mult, mult mai mare decat cea primita cu ocazia efectuarii uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.

Dintre toate investigatiile cu raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta, doza de radiatie emisa fiind de numai 0,02 mSv.

Primim suplimentar si o cantitate de radiatie de la sursele artificiale, dar pe care nu o putem calcula ca studiu general, deoarece cantitatea variaza in functie de stilul nostru de viata – timpul petrecut in fata monitorului, la telefonul mobil,etc.

O atentie sporita trebuie acordata gravidelor si mamelor care alapteaza. Este important de stiut ca radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea. Radiatiile emise de aparatele roentgen dentare, asa cum am mai mentionat, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb. Totusi, ca o precautie suplimentara,este recomandabil sa se evite pe cat este posibil efectuarea radiografiilor in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina.

De mentionat ca in Clinica Dentland, sortul de plumb (sortul special pentru protectie), prevazut si cu un guler pentru protectia glandei tiroide, se utilizeaza fara exceptie.

Un OPG arata ca imaginea de mai jos.

Radiografie panoranica ortopantomograma
Radiografie panoranica ortopantomograma