Circumstantele care pot duce la esecul implantului dentar sunt:

  • Probleme locale
  • Probleme sistemice (generale)
  • Supraincarcare protetica ( lucrari pe implanturi ce primesc forte mai mari decat pot suporta).

Probleme locale:

Fumatul – prin fenomenul de vasoconstrictie locala, osul si gingia ce inconjoara implantul dentar nu se mai hranesc si se atrofiaza. Daca sunteti fumator, ganditi-va de mai multe ori inainte de a face aceasta alegere. Cu toate ca studiile au demonstrat ca nu este o contraindicatie absoluta, durata de supravietuire a implanturilor la fumatori este considerabil mai mica decat la nefumatori.

Igiena defectuoasa – placa bacteriana se acumuleaza in jurul implantului dentar ca si in jurul dintelui, chiar mai repede. Placa bacteriana poate cauza inflamatie si infectie la nivelul gingiei si a osului. Asta poate duce la pierderea suportului osos si a implantului, deci, pentru un succes pe termen lung implanturile trebuie pastrate perfect curate, prin tehnici meticuloase de igienizare, efectuate de pacient si periodic (din 6 in 6 luni) de catre medic.

Atentie – igienizarea prin detartraj cu ultrasunete implica utilizarea unor anse speciale, nemetalice. Nu recurgeti la metodele de igienizare profesionala decat in cabinete dotate corespunzator.

Probleme sistemice (de sanatate generala):

DIABETUL avansat, stress-ul, boli metabolice ale osului, tratamentele cu steroizi, SIDA, deficiente de absorbtie a nutrientilor sunt cateva dintre problemele medicale care pot influenta succesul implantului.

Orice afectiune care impiedica organismul in refacerea tesutului osos si a suportului gingival poate duce in final la pierderea osului sustinator pentru implant. Afectiuni cum ar fi osteoporoza netratata, boli de colagen, administrarea pe termen lung a anumitor medicamente, diete alimentare severe si “dupa ureche”, pot influenta capacitatea reparatorie a organismului. Aceasta insa nu inseamna ca implantul nu poate fi folosit. Discutiile cu medicul dvs curant sunt citeodata necesare pentru a determina orice problema medicala care poate impiedica tratamentul cu implant.

Supraincarcarea protetica mai presus de limitele fiziologice

De exemplu daca un dinte mare cu o coroana lunga e suportat de un implant scurt sau o punte mare e suportata de un numar inadecvat (prea mic) de implanturi, succesul tratamentului pe implanturi va fi drastic limitat. Acelasi lucru se poate intampla si la pacientii ce sufera de BRUXISM (scrasnitul dintilor).