In functie de materialul folosit, plombele pot fi de urmatoarele tipuri:

  • Plombe din amalgam
  • Plombe din rasini de compozite
  • Plombe din ionomeri de sticla
  • Plombe din aliaje de aur
  • Plombe inlay si onlay.

Plombele de amalgam sunt cele mai accesibile si de durata (15 ani) dar au dezavantajul ca nu redau dintelui aspectul natural. Provoaca rar reactii alergice si sunt considerate bio-compatibile.

Plombele din rasini de compozite sunt de culoarea dintelui si au in componenta un amestec plastic umplut cu sticla. Au o durata de viata de aproximativ 8-10 ani. Pot provoca sensibilitate dentara datorita absorbirii nervilor in dentina tubulara.

Plombele din ionomeri de sticla pot fi folosite doar acolo unde dintii nu sunt supusi unor presiuni ridicate datorita ocluziei. Emana o cantitate mica de flour favorabila pentru dintii sensibili. Nu rezista la fracture si de aceea se folosesc doar in cazul plombarii laterale sau a radacinilor dentare.

Plombele din aliaj de aur sunt rezistente la uzura, fracturare, coroziune sau matuire. Nu ofera aspectul natural al dintelui dar sunt bio-compatibile si protejeaza dintii opusi.

Inlay-urile si Onlay-urile sunt plombe albe din portelan, rezistente, solide, de culoarea dintelui. Se folosesc cand un dinte este prea afectat pentru o obturatie obisnuita dar nici nu are nevoie de o coroana. Sunt special facute pentru suprafata de frecare a molarilor.